Bloeddrukonderzoek bij fretten

Verschenen in "Het Mokje" nr 4 2012.

 

Bloeddrukonderzoek bij fretten.

 

Voor mijn studie diergeneeskunde doe ik, Annemijn Wilde, aan de Universiteit Utrecht een onderzoek naar bloeddrukmeting bij fretten. Ik word hierbij begeleid door drs. Yvonne van Zeeland (dierenarts, specialist in opleiding) en dr. Nico Schoemaker (specialist Kleine Zoogdieren). Op dit moment wordt de bloeddruk in de praktijk vaak niet gemeten, terwijl er veel nuttige informatie verkregen kan worden uit de bloeddrukwaarden. De bloeddruk kan veranderen in verschillende ziektebeelden, bijvoorbeeld bij shock, hartproblemen en nierproblemen. Mogelijk is de bloeddruk ook afwijkend bij bijniertumoren, aangezien de hormonen die door de tumor gemaakt worden de bloeddruk kunnen beïnvloeden. Om de frettengeneeskunde een stapje hoger te tillen doen wij dit onderzoek. De bloeddruk wordt net als mensen gemeten met een bloeddrukband (of cuff/manchet). Bij mensen gaat deze om de bovenarm, bij de fret komt deze rond de staart.

 

Stap 1 van het onderzoek was het vinden van de beste manier om de bloeddruk te kunnen meten. Zoals we allemaal weten zijn fretten erg bewegelijke dieren, en omdat ze voor de bloeddruk meten toch wel zo’n 40 seconden achtereen stil moeten liggen, moeten de fretjes gesedeerd worden. We hebben naar een combinatie van kalmeringsmiddelen gezocht die de bloeddruk in theorie het minste zou beïnvloeden. Toen deze combinatie bekend was hebben we onderzocht wat de laagst mogelijke dosering was waarbij de fretjes rustig liggen, maar ook waarop ze niet al te lang slapen. Het is namelijk de bedoeling dat de fretjes zo snel mogelijk weer mee naar huis kunnen. Op de dosis die als beste is beoordeeld blijven fretjes gemiddeld 30-60 minuten aan het slapen.

 

Stap 2 van het onderzoek was de bloeddruk meten bij veel verschillende gezonde fretjes, om de normaalwaarden van de bloeddruk bij fretten te bepalen. We hebben in totaal van 61 fretjes de bloeddruk gemeten. We wilden hierbij minimaal 3 goede metingen per fret hebben.

 

Veel eigenaren hebben ons geholpen door hun fretten voor dit onderzoek aan te melden. Op dit moment zijn we klaar met de metingen, en zijn we volop bezig met het verwerken van de resultaten. Wanneer we hiermee klaar zijn zal er een artikel geschreven worden over de bevindingen, en we hopen dat deze informatie goed in de praktijk gebruikt kan worden.

 

Annemijn de Wilde

 

 

Verslag van de opvang:

 

Bloeddruk onderzoek bij fretten.

 

Annemijn de Wilde, student dierengeneeskunde aan de faculteit diergeneeskunde in Utrecht doet een onderzoek om de normale waarden van de bloeddruk bij gezonde fretten vast te stellen. Dit is nooit onderzocht en het is daarom ook niet duidelijk wat een “normale” bloeddruk is van de fret. Als Frettig Gestoord wilde ik hier mijn steentje aan bijdragen. Daarom had ik op 8 en 10 oktober een afspraak gemaakt om met een 12 tal fretten, (eigen en opvang) naar de faculteit van dierengeneeskunde af te reizen om daar samen met de fretten mee te werken aan het onderzoek.
Willemijn heeft zelf een stukje geschreven over de “technische" kant van het onderzoek, daarom zal ik mij hier beperken tot een verslag van de praktische uitvoering. Alle fretten kregen eerst een medische keuring en werden gewogen. 1 fret, van mijzelf, bleek hierbij een hartruis te hebben maar verder werden alle fretten gelukkig helemaal gezond verklaard. Daarna kregen ze groep voor groep een licht roesje en ging er om de staart een mini bloeddruk metertje. Na drie metingen was het klaar en mochten ze weer wakker worden. Zodra ze wakker werden kregen ze lekker wat te eten en nog een beetje slaperig konden ze weer mee naar huis. Alle fretten kregen een medische verklaring mee met de bloeddrukwaarden die waren gemeten. Ook was de hartslag gemeten en opvallend was dat deze vooral bij de jongste fretten in rust zelfs wel kon oplopen tot 380 slagen per minuut!
Alle opvangfretten die meededen zijn inmiddels geplaatst en alle nieuwe baasjes vonden het erg leuk dut hun fret had meegedaan aan het onderzoek. Witse, Leissie, Kane, Kick, Bino, Dusty, Danny, Charlie, Hope, Jannes, Tinka, Tippy en Tilja heel erg bedankt voor jullie medewerking.

 

Rine Oddens.

Verhalen uit het mokje

Hier komen verhalen te staan die in "Het Mokje" geplaatst zijn geweest.