Een fret is een sterk dier die niet snel ziek zal worden. En ook al zijn ze ziek dan is dit niet snel aan ze te merken. Daarom is het belangrijk om je fret goed in de gaten te houden. Dit kan je doen als je dagelijks met ze speelt of ze verschoond.
Een fret heeft een hele snelle spijsvertering en de voeding zal binnen 4 uur het lichaam weer verlaten. Dit is ook de reden dat fretten altijd voer en water tot hun beschikking moeten hebben.
Een fret die niet eet is ziek en zal extra goed in de gaten gehouden moeten worden. Je merkt dit dan ook direct aan de ontlasting, deze ziet er dun en soms groen uit. Het belangrijkste is dan dat de fret toch voldoende vocht binnen krijgt. Door de snelle spijsvertering zal een fret snel last krijgen van uitdrogen.
Fretten kunnen griep en verkoudheid van de mens overnemen. Ze kunnen hier heel erg ziek van zijn. Ook kan de mens een griepvirus van de fret overnemen. In dit soort periodes is het belangrijk om het besmetten van elkaar zoveel mogelijk te voorkomen.

Enten

Fretten moeten worden ingeënt tegen de hondenziekten. Hiervoor gebruiken we de NOVIBAC puppy DP. Op de leeftijd van 9 weken is de eerste enting noodzakelijk. Deze moet na 3 weken herhaald worden. Verder adviseert men om deze enting jaarlijks te herhalen om een goede bescherming tegen hondenziekten te blijven behouden.

Voortplanting

De vrouwtjes fret (het moertje) zal het volgende voorjaar na haar geboortejaar loops worden. Je kan dit merken doordat de lichaamsgeur toeneemt. De fret krijgt meer een martergeur. Enkele weken later zie je de vulva opzwellen als een “koffieboon”. Ze is dan klaar om gedekt te worden. Heel verstandig is dat niet want een fret kan wel meer dan 10 jongen krijgen na een draagtijd van 49 dagen en het is niet altijd makkelijk om daar een nieuw baasje voor te vinden. Het is beter om haar te laten steriliseren of een implantaat te geven. Een fret steriliseren is een precies klusje die niet alle dierenartsen goed kunnen uitvoeren. Kies daarom een dierenarts die hier ervaring in heeft (zie adressenlijst dierenartsen).Een goede frettendierenarts zal de baarmoeder laten zitten en alleen de eierstokken verwijderen. Laat je het moertje niet steriliseren dan zal haar loopsheid na enkele maanden pas verdwijnen en kan ze beenmergdepressie ontwikkelen. Hier kan het moertje heel ziek van worden met de dood tot gevolg. Een alternatief voor de sterilisatie is het laten inbrengen van een implantaat door een dierenarts. Dit implantaat geeft langere tijd hormonen af en zorgt ervoor dat de fret niet loops wordt. Er zijn implantaten met de werking van 2 jaar en van 5 jaar te verkrijgen. Het is mogelijk om na het 2 jarige implantaat de fret loops te laten worden en te laten dekken.
De mannetjes fret (de ram) zal het volgende voorjaar na zijn geboortejaar bronstig worden. Zijn geur zal enorm sterk toenemen en hij zal alleen nog maar interesse hebben in moertjes. Hij zal gaan vechten met zijn mannelijke maatjes en alleen nog maar “op zoek zijn”. Het is aan te bevelen om de ram zo snel mogelijk te laten castreren. Ook is het mogelijk om de ram een implantaat te geven. Binnen enkele weken zal de geur aanzienlijk afnemen en zal hij gaan verharen. Hiervoor in de plaats krijgt hij een mooie nieuwe vacht met minder huidvet. Dit is te zien doordat de ondervacht mooi wit zal worden.

De oudere fret

Een fret zal gemiddeld 6 tot 8 jaar worden met uitschieters van 10 jaar. Dit is dan wel uitzonderlijk. Regelmatig krijgen fretten na hun 6e levensjaar last van hun gezondheid. Dit zijn ziektes die met een goede behandeling niet dodelijk zijn, maar die met een goede medische behandeling absoluut levensverlengend zijn. Ziektes die bij oudere fretten vaak voorkomen zijn: Insulinomen. Bijniertumoren. Lymphomen. Meer informatie over deze ziektes is te vinden op de diverse websites van onze dierenartsen.

Oormijt

Kijk af en toe in de oren van uw fret als u hem op schoot hebt. Kijk of ze goed schoon zijn en laat ze minstens 1 keer per jaar door de dierenarts met een oorkijker controleren. Alleen hiermee kunt u oormijt ontdekken. Als het oor aan de buitenkant niet schoon is kunt u deze met oorreiniger (te koop in de dierenwinkel) en een wattenstaafje VOORZICHTIG schoonmaken. Geen enkele fret vindt het leuk dat u aan zijn oren komt trouwens. Fretten zijn erg gevoelig voor oormijt en als ze er langere tijd last van hebben kan de oormijt zich door het trommelvlies heen knagen en het evenwichtsorgaan aantasten. De fret krijgt dan een scheef kopje Snelle behandeling door een dierenarts is dan noodzakelijk. Anders zal de fret het scheve kopje altijd blijven behouden. Oormijt is te behandelen met Strongholt of Advocate voor kittens. Een vies oor aan de rand van het oor heeft niets te maken met oormijt. Ook schone oren kunnen oormijt hebben omdat deze diep in het oor zitten tegen het trommelvlies.