Eten

De fret is een roofdier en hij eet speciaal voor de fret ontwikkelde frettenbrokjes. Je kan het qua voeding het beste vergelijken met kattenvoer, het is alleen veel eiwitrijker en fretten kunnen na jaren gezondheidsproblemen krijgen als ze niet voldoende eiwitten binnen krijgen. Het is daarom ook niet wenselijk om kattenvoer te geven, alleen in uiterste noodzaak. Geef in dat geval brokjes voor jonge katjes (kittens) van een hoge kwaliteit en met een zo hoog mogelijk percentage dierlijke eiwitten. Honden en knaagdiervoer is absoluut niet geschikt voor de fret want daar zitten groenten en granen doorheen, en dat kan een fret niet goed verteren.

Tegenwoordig zijn er heel veel brokken speciaal voor de fret op de markt en het geven van kattenvoer is niet verstandig om te geven. Deze frettenbrokjes, van verschillende merken, zijn in veel dierenzaken te koop of kan je via internet bestellen. Het voedingspatroon van een fret wijkt namelijk op sommige punten flink af van een kat, het is dus verstandiger om de fret een uitgebalanceerd frettenvoer te geven.

De fret moet de hele dag de beschikking hebben over deze frettenbrokjes. De spijsvertering van het diertje gaat erg snel, in drie à vier uur is het voedsel verteerd en heeft de fret weer honger. U hoeft niet bang te zijn dat de fret teveel eet, dit is niet het geval.

Fretten zijn meesters in het verstoppen van allerlei voorwerpen

Fretten zijn meesters in het verstoppen van allerlei voorwerpen, ook fretten- of kattenbrokjes worden verstopt. Voor harde brokjes is dit niet erg, let wel op de zachte brokjes, deze bederven snel en de fret zou ziek kunnen worden als hij later het bedorven voedsel opeet. Veel fretten zijn dol op vers vlees.

Fretten zijn vaak erg kieskeurig, soms echt tegen de grens van waanzin aan. Sommige fretten eten liever niet dan dat ze iets onbekends eten. Eenmaal gewend aan een bepaald merk voer willen ze soms niet overstappen op een ander merk. Meng, om dit toch voor elkaar te krijgen, beide merken voer door elkaar. Het nieuwe voer wordt dan in een steeds groter wordend aandeel in het mengsel gedaan. Voor je eigen gemak en rust, is het makkelijker om de fret altijd een mix van verschillende brokjes te geven. Mocht een bepaald merk niet voorradig zijn, zijn de fretten toch gewend aan de andere soort, en kunnen ze dat eten.

Een fret kunt u naast zijn gewone dieet gelukkig maken met frettensnoepjes. Daarnaast vinden ze honden- of kattensnoepjes vaak ook lekker. Pas wel op met de grootte van het snoepje dat het niet tussen de kiesjes en/of tegen het verhemelte klem komt te zitten. Ook vinden ze een stukje gekookte kip erg lekker. Groente en fruit zijn verboden voor fretten, hun spijsvertering kan het niet op de juiste manier verwerken. Rozijntjes vinden fretten erg lekker maar geef ze dit niet het bevat te veel suiker en is erg slecht voor ze. Snoep voor mensen is uiteraard ook niet geschikt voor de fret en van chocola worden praktisch alle dieren ziek. Knaagdiervoeding is voor een fret ongeschikt , een fret is geen knaagdier.

Vrijwel alle fretten zijn dol op Ferret-vite (een vitamine pasta) of Ferrettone (een olieachtig vitaminepreparaat). Je geeft dit als lekkernij of om ze even af te kunnen leiden als je de nagels moet knippen of de oren schoon moet maken.

Drinken

Het is heel belangrijk dat een fret 24 uur per dag water tot zijn beschikking heeft. U kunt dit in een bakje doen en in de kooi zetten. De kans is dan echter groot dat u uw hok dagelijks (of vaker) kunt dweilen. Fretten zijn namelijk gek op water om er mee te spelen. Beter is het om een drinkfles aan de kooi te hangen met een grote tuit (bijvoorbeeld een drinkfles voor konijnen). Er zijn ook speciale waterbakken met een spatrand in de handel, dit zijn hondenvoerbakken. Deze zijn voor de fret ook heel geschikt.

De fret mag beslist geen melk of andere voedingsmiddelen tot zich nemen die lactose bevatten. Een fret heeft zeer gevoelige darmen en zal hier last van kunnen krijgen. Bij de dierenarts is er melkdieetpoeder te koop die eigenlijk gemaakt is voor honden en katten maar ook zeer geschikt is voor fretten. Het is verstandig om je fret dit te leren drinken. Als er ooit medicijnen gegeven moeten worden kan dit hier heel goed mee.