Uiteraard moeten wij er voor zorgen dat het frettenverblijf schoon en hygiënisch is, maar daarnaast heeft ook de fret zelf verzorging nodig, dat spreekt voor zich. De fret kan last krijgen van vlooien, oormijt en ander ongedierte, op deze pagina’s vertellen we hier meer over.

Nagels

De nagels van een fret kunnen lang en scherp worden, dan moeten ze geknipt worden. Vaak komt dit omdat ze niet genoeg slijten. Te lange nagels hebben de neiging te splijten en de fret kan, met de haakjes die dan ontstaan, vast komen te zitten in zijn slaapdoeken of hangmatje. Het betreft meestal alleen de nagels van de voorpootjes, die van de achterpootjes hoeven zelden geknipt.

Als u aan het knippen slaat doe het dan met een goede speciale schaar die goed scherp is. Als u niet zeker bent laat dit de eerste keer dan doen door iemand die meer ervaren is. Als u nerveus bent, wordt de fret dat ook, en dat maakt alles veel stressvoller voor beide partijen.

De nagels van een fret zijn meestal een beetje doorzichtig zodat je kunt zien waar het “leven” zit. Het is dus de bedoeling om daar niet in te knippen, het zal pijnlijk voor de fret zijn en een bloederige toestand worden. Gebeurt dit toch, druk dan stevig tegen de nagel tot het bloeden stopt. Er is echter nog nooit een fret dood gebloed door het te ver knippen van een nagel.

Als uw fret niet stil wilt zitten tijdens het knippen van de nagels, smeer dan iets lekkers op de buik van de fret (bijvoorbeeld frettenpasta of frettenvitaminen, olijfolie of iets anders dat uw fret erg lekker vindt). Terwijl hij bezig is om het op te likken kunt u rustig de nagels knippen, zachtjes het pootje vast houden en de pootjes een beetje spreiden. U kunt ze ook met boter, een papje of met een snoepje afleiden. Een andere manier is de fret aan het nekvel op te tillen, de fret zal dan stil blijven hangen en met wat handigheid is het nagels knippen zo gebeurd.

Gebit

Het gebit van een fret heeft geen speciale verzorging nodig. Wel is het zo dat er tandsteen kan ontstaan. Dit is te zien als een bruine aanslag op het gebit aanwezig is. Kijk bij een controle ook naar de tanden achter in de bek. Het ontstaan van tandsteen kan minder worden door het geven van hardvoer in de vorm van brokjes in plaats van zacht frettenvoer en regelmatig harde snoepjes bijvoorbeeld Chewy Ferret. De fret moet hier flink op kauwen en maakt zo zijn gebit schoon. Als de fret toch tandsteen mocht krijgen en uit zijn bek gaat stinken ga dan langs de dierenarts want zijn tandvlees zou dan ontstoken kunnen. De dierenarts kan het tandsteen onder verdoving verwijderen.

Vacht

De vacht van de fret heeft weinig verzorging nodig omdat hij zichzelf schoon wast. Tijdens de rui, in het voorjaar, is het verstandig om de fret te borstelen, zodat de fret geen haarballen in zijn maag krijgt. Langharige fretten hebben soms klitten of rommeltjes in hun vacht en deze kunnen er ook het beste gewoon uitgeborsteld worden. De fret hoeft niet, maar mag wel af en toe in bad, veelvuldig een fret in bad doen is zelfs schadelijk voor zijn huid. Hij gaat meer huidvet produceren en hierdoor krijgt de fret een sterkere lijfgeur. Wilt u hem toch in bad doen gebruik dan een fretten- (dieren-) shampoo. Een shampoo voor mensen is ongeschikt. Droog de fret na afloop van het bad goed af en geef hem een handdoek zodat hij zichzelf nog lekker droog kan kroelen.

Als uw fret harder dan normaal en zonder stoppen aan het krabben is, ook nadat u hem geborsteld heeft en de losse haren uit de vacht zijn, kan er sprake zijn van vlooien. Dit zijn dezelfde vlooien die op katten wonen en in het voorjaar meestal tevoorschijn komen. In de dierenwinkel zijn er middelen tegen vlooien, mijten en te koop. Het is echter verstandiger om advies te vragen aan een dierenarts omdat niet alle producten tegen vlooien en oormijt geschikt zijn voor fretten.

Oren

Kijk af en toe in de oren van uw fret als u hem op schoot hebt. Kijk of ze goed schoon zijn en laat ze minstens 1 keer per jaar door de dierenarts met een oorkijker controleren. Alleen hiermee kunt u oormijt ontdekken. Als het oor aan de buitenkant niet schoon is kunt u deze met oorreiniger (te koop in de dierenwinkel) en een wattenstaafje VOORZICHTIG schoonmaken. Geen enkele fret vindt het leuk dat u aan zijn oren komt trouwens.