Binnen

Het is van belang dat een fret zijn eigen plek in huis heeft door middel van een kooi. Hierin kan hij zich lekker terugtrekken en gaan slapen. Het is voor de fret veiliger dan dat hij constant en waarschijnlijk onbewaakt losloopt. Hij zou zichzelf kunnen verwonden, ergens inkruipen of ergens vanaf vallen, fretten zijn namelijk erg ondernemend en zien niet altijd gevaar. Er zijn diverse kooien te koop die geschikt zijn voor een fret. Indien u zelf een kooi wilt maken moet u zorgen dat de tralies c.q. het gaas geschikt is voor fretten. Nertsengaas is geschikt omdat dit erg stevig gaas is met vakjes van 2×2 cm of 2,5×2,5cm. De bodem en de verdiepingen van het hok mag niet van gaas zijn om beschadiging van zijn voetzooltjes te voorkomen. De fret loopt er ook niet lekker op. Zorg dat het hok geen kleine openingen heeft want een fret is erg slim en zal alle kans benutten om te ontsnappen. Een klein gat weet hij al snel tot groter te maken en als zijn kop daar doorheen kan, past de rest van zijn lijfje ook.
De vloer van de kooi is gewoon kaal zonder bedekking. Er dienen diverse slaapgelegenheden te zijn van stof en bij voorkeur een extra slaaphokje met daarin een slaapzakje of dekentje. Fleece met katoen vinden ze erg lekker en is het meest geschikt. Ga er vanuit dat je één slaapplaats meer hebt dan dat je fretten in het hok hebt zitten.
Uitgaande van een normaal formaat kooi, zet je de poepbak op de bodem en daarnaast een slaapgelegenheid; dit voorkomt dat een fret naast de poepbak poept. Verder hoort er altijd water en brokjes in de kooi aanwezig te zijn. Mijn voorkeur gaat uit naar een flesje met water omdat er fretten zijn die een bakje water uitgraven met alle ‘nattigheid’ van dien. Het beste is een kooi die tenminste aan twee kanten bestaat uit gaas of raam.

Buiten

Als u uw fret buiten wilt huisvesten begin daar dan in het voorjaar mee zodat hij langzaam aan het temperatuurverschil kan wennen. Het hok moet tocht- en vorstvrij zijn. Natuurlijk ook waterdicht. U kunt een hoesje kopen om het drinkflesje in te doen zodat het water niet bevriest maar ook zodat het water zomers niet te warm wordt. Zorg dat het hok niet direct in de zon staat of zorg er in ieder geval voor dat er een gedeelte in de schaduw staat.
Het zogenaamde frettentoilet oftewel gewoon poepbak, mag niet ontbreken in een kooi. Ze zijn er in diverse maten en zowel in een rechthoek, vierkant of driehoek. De maat is afhankelijk van de grootte van de kooi maar ook een beetje van de grootte van de fret. U zou er verstandig aan doen om de poepbak vast te zetten aan de tralies of de bodem van de kooi omdat menig fret met de bak gaat spelen. Hij duwt hem van zijn plaats of hij kiept hem om. Het grit voor in de poepbak is afhankelijk van wat de fret gewend is. Bij verandering van merk vulling kan de fret hiermee gaan spelen, daarom is het handig bij het geheel verschonen van de bak om wat oud grit bij het nieuwe te doen zodat ze hun eigen geurtje herkennen.

Waar slaap hij in?

De fret vindt het lekker om ergens in te kunnen kruipen en onder te liggen. Ook een mandje zal hij erg fijn vinden om in te liggen maar leg er dan wel een dekentje of iets dergelijks in zodat hij ook daar lekker onder kan liggen. U zult zien dat hij het dekentje helemaal om zich heen trekt. Het is belangrijk dat de fret tenminste 1 hoekje in de kooi heeft waar hij helemaal in kan kruipen zoals een doos of dubbele hangmat.

Wat vindt hij leuk?

Knuffels vindt een fret meestal wel leuk om te hebben. Hij sleept ze van de ene hoek van de kamer naar de andere hoek. Ook wel naar zijn kooi. Het kan ook zijn dat als je de fret een speeltje geeft dat hij er niets mee doet maar laat het maar gewoon liggen want uiteindelijk gaat hij er toch mee aan de haal.
Als hij de kans heeft zal hij de lege toiletrol uit het prullenbakje halen en verstoppen. Een pakje tissues zal hij pikken en verstoppen of helemaal uit elkaar halen en verder veel wat van rubber is gemaakt zoals bijvoorbeeld het rubbertje wat om een pen heen zit. Hij zal de pen meenemen en het rubber eraf slopen. Dus let of je afstandbediening! Door buizen kruipen vindt een fret erg leuk. Als buis kun je een wasdrogerslang gebruiken echter, deze zijn niet zo stevig. Een kartonnen buis waar tapijt omheen gezeten heeft werkt ook heel goed. Een balletje voortduwen met de snuit kunnen ze erg lang volhouden. En zo is er nog veel meer te verzinnen, een bak met droge rijst, macaroni of herfstbladeren is altijd een groot succes. Fretten zijn immers van oorsprong gravers.
Wees niet bang voor elektriciteitskabels. Fretten laten die met rust.